عکاسخانه مبارکه همایونی

عکاسخانه همایونی

آشنایی ایرانیان با فن عکاسی

عکاسی را میتوان از هنر هایی دانست که که ایرانیان توانستند همانند غربیها در آن پیشرفت کنند . هنر عکاسی با توجه به منابع به جای مانده از عهد قاجار ، ۳ سال پس از ابداع اش به ایران آمد .اولین عکاسخانه ایران به دستور ناصر الدین شاه تاسیس شد . موضوعی که بر همه ثابت شده است این است که اولین دوربین عکاسی که توسط یک ایرانی ، به ایران آمد در توشه سفر ناصر الدین شاه از سفرش به اروپا به اینجا آورده شد .

ولی درباره اینکه اولین عکاس ایران چه کسی است، میان مورخان عکاسی اختلاف نظر هایی است . برخی بر این اعتقاد هستند که اولین عکاس ایرانی ناصر الدین شاه قاجار است و گروهی براین باورند که ملک قاسم میرزا ، شاهزاده قجری اولین عکاس ایرانی است .

علاقه ناصر الدین شاه به این هنر جدید باعث پیشرفت خیلی سریع این هنر شد .ناصر الدین شاه در زمان ولیعهدی خود با عکس هایی که وژدل ریشار از وی و پدرش گرفت با عکاسی آشنا شد و به این هنر علاقه زیادی نشان داد . او پس از این که بر تخت نشست فن صحیح عکسبرداری و ظهور آن به شیوه ی کلودیون را از کارلهیان فرانسوی آموخت . به طوری که وی خیلی زود دستور تدریس هنر عکاسی در مدرسه دارالفنون را داد . ناصر الدین شاه نیز خودش به پیش خدمت های دربارش عکاسی آموزش میداد .

download 2
عکس پرتره ناصر الدین شاه

از بین پیش خدمتان دربار فردی بود به نام رضا ، که درباریان او را آقا رضا صدا میکردند ، به عنوان اولین عکاس دربار شناخته میشود . آقا رضا ابتدا عکاسی را پیش ناصر الدین شاه فرا گرفت و سپس برای تکمیل آموزه های خود به مدرسه دارالفنون رفت . علاقه شدید شاه دربار به این هنر نو باعث شد که او از عده ای از عکاسان اروپایی از فرانسه ، اتریش و ایتالیا دعوت کند تا به ایران بیایند و هنر عکاسی ، زبان های فرانسوی و انگلیسی را به ایرانیان آموزش دهند .

کرشیش ، فوکه‌تی ، یشه و کارلهیان از جمله این استادان بودند که هنر عکاسی را به اولین عکاسان ایرانی آموزش دادند . برخی از این شاگردان برای تکمیل آموزه های خود ، به اروپا فرستاده شدند. با فرا گیری عکاسی توسط شاهزادگان قجری و درباریان ، این هنر اندک اندک به دیگر شهر های ایران مثل رشت ، اصفهان ، اردبیل ، تبریز و شیراز رواج پیدا کرد .

تاسیس عکاسخانه مبارکه همایونی

پس از اینکه فن عکاسی جایگاه خود را میان درباریان پیدا کرد شاه برای انجام کار های عکاسی اش و احداث تاریکخانه برای ظهور ، چاپ و تهیه ی شیشه های حساس ، حیاط و ساختمانی از عمارت سلطنتی را به عکاسخانه دربار اختصاص داد و اینگونه بود که عکاسخانه مبارکه همایونی ساخته شد . یاداشت ها و دست خط های بر جای مانده در کاخ گلستان ، حاکی از این است که ناصر الدین شاه بر ظهور فیلم و چاپ عکس آشنا بوده است . همچنین یاداشت ها و دست خط های وی در پایین بسیاری از عکس ها با مزمون < خودمان انداختیم > اثبات کننده این ادعا است .

images 8
اسنادی از فعالیت بسیار ناصر الدین شاه

شاه برای اینکه عکاسخانه مدیرمسئولی هم پیداکند آقا رضا خان اقبال‌السلطنه پسر میرزا اسماعیل، را که از محرمان و نزدیکان شاه بود و بنا به امر شاه فن عکاسی را نزد کارلیان به خوبی یادگرفته بود ، را عکاسباشی  و مدیر عکاسخانه مبارکه همایونی کرد . و به این فن جدید ، صورت جدی و رسمی داد .

در این عکاسخانه ، عکاسان علاوه بر شاه از شاهزادگان ، درباریان ، حرمسرا و کاخ نیز عکاسی میکردند . ناصر الدین شاه علاقه وافری به عکاسی از خود داشت و عکس ها پرتره زیادی از او بر جای مانده است . در آن زمان عکاسی به عنوان وسیله ای تزئینی و جزء تفریح شاه ناصری و درباریان به حساب می آمد .

اکثر عکس های آن زمان از ناصر الدین شاه و همسرانش است . ولی عده ای از عکس ها که توسط عکاسباشی های آن زمان و به دستور خود شاه از روستاها ، شهر ها ، قرفه ها و عموم مردم گرفته شده بسیار مورد توجه است .عکاسخانه مبارکه همایونی به امور شخصی دربار اختصاص داشت و استفاده عموم مردم از آنجا ممنوع بود. از این رو شاه دستور احداث یک عکاسخانه دیگر را برای استفاده عموم مردم داد .

این عکاسخانه توسط یکی از شاگردان عباسعلی بیگ به نام عکاس‌باشی ، از عکاسان دربار قاجار اداره میشد . قیمت هر عکس بزرگ در این عکاسخانه ۴ هزار دینار و قیمت هر عکس کوچک ۳ هزار دینار بود . ولی همچنان عکاسی هنری مخصوص درباریان بود و عموم مردم به دلیل قیمت به آن روی خوش نشان نمیدادند مگر افرادی با وضع مالی خوب.

عکاسخانه مبارکه همایونی عکاسان پیشکسوت زیادی به خود دیده ، عکاسان ماهر زیادی را پرورش داده است . از جمله این عکاسان میتوان به رضا عکاسباشی ، حسنعلی عکاس ، آقا یوسف عکاس ، خلیل الدوله قاجار ، میرزا ابراهیم خان عکاسباشی ، عبد الله خان و بسیار بسیار عکاسان دیگر اشاره کرد .

download 4 1
عکس های به جای مانده از زمان ناصری
4 27 2018 5 52 54 PM
عکاسخانه مبارکه همایونی 6

در اسناد تاریخی و معاصر بسیاری (همچون مروری بر عکاسی در ایران نوشته استاد حمید رهبری) ، از عکاسخانه مبارکه همایونی به عنوان اولین عکاسخانه در ایران یاد شده است. ولی همچنان اتفاق نظر قطعی در بین مورخین در مورد اولین عکاس ایران وجود ندارد.

مبینا علیزاده
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *