
مقدمه
در اجتماع باید ها و نباید ها (هنجار ها ) باعث ایجاد محیطی امن و بدور از کشمکش می گردد .
لذا با رعایت هنجار های یک اجتماع می توان با خیالی آسوده و بدون دلخوری اذیت در آن اجتماع حضور داشت .
محیط کار به عنوان اجتماعی که بیشترین اوقات روز هر انسان بالغ در آن سپری می گردد می بایست دارای هنجار های مناسب باشد تا شاغلین در آن محیط بتوانند در کار خود موفق بوده و علاوه بر آن باخیال راحت آسوده از اشتغال در محل کار خود لذت برده و برای زندگی خود و خانواده روزی سودمند و زیبا رقم بزنند .
با اوصاف فوق استودیو تصویرگر نیز جهت ایجاد محیطی امن برای کارکنان خود که همانا ارزشمند ترین سرمایه خود می داند اقدام به تدوین منشور اخلاقی حاضر نموده است که همان هنجار های مذکور جهت فعالیت در چنین محیط کاری می باشد .
فصل اول : وضعیت ظاهری شاغلین
رعایت وضعیت ظاهری مناسب برای هر شخص شاغل جزو لاینفک جلب نظر مراجعه کنندگان به یک بنگاه اقتصادی می باشد .
لذا به بررسی تک تک پارامتر های مربوط به وضعیت ظاهری به تفکیک جنسیت خواهیم پرداخت .
الف – وضعیت ظاهری آقایان :
- حفظ آراستگی موی سر
- عدم استفاده از مدل ها ی جلف آرایش مو و استفاده از مدل های همه پسند و مردانه
- استفاده از یونیفرم یک دست و حفظ پاکیزگی آن در تمامی زمان ها ( فعالیت در محیط های عملیاتی و پر گرد غبار و یا کثیف به هیچ عنوان دلیل منطقی برای عدم پاکیزگی یونیفرم نمی باشد )
- یونیفرم یک لباس کاملا حساب شده متناسب با شغل شخص می باشد و در اجتماع ما ایرانیان کار کردن با هر عنوان شغلی و با هر تخصصی عار نیست لذا ظاهر شدن با لباس فرم در انظار عمومی هیچگونه افت شخصیتی و یا مایه خجالتی ندارد پس هیمشه در ساعات کار می بایست از یونیفرم استفاده گردد .
- اصلاح صورت روزانه
- در دین مبین اسلام اصلاح کامل صورت برای آقایان مناسب شمرده نشده است و در جامعه نیز اصلاح کامل صورت هنجار شکنی تلقی نمی شود لذا مانیز این مورد را به اختیار خود شخص می نهیم ولی کسانی که مایل به اصلاح کامل صورت می باشند می بایست روزانه نسبت به اصلاح موی صورت خود اقدام نمایند و کسانی که مایل به اصلاح کامل صورت نمی باشند می بایست روزانه به آنکادر کردن آن اقدام نمایند .
- ظاهر شدن افراد با ریش ژولیده و نا هماهنگ در انظار عمومی با یونیفرم تصویرگر به هیچ وجه قابل قبول نبوده و بهانه هایی اعم از کمبود وقت و یا کار در ساعات زیاد و … غیر منطقی تلقی می گردد .
- استفاده از وسایل غیر متعارف اعم از زنجیر ، چرخاندن جا کلیدی ، گوی درمانی ، تسبیح (به جز تسبیحی که جهت ادای ذکر استفاده می گردد بلا مانع است ) و … در وضعیت یونیفرم به تن اکیدا ممنوع می باشد .
وضعیت ظاهری بانوان :
- رعایت حجاب اسلامی
- استفاده از یونیفرم یک دست و حفظ پاکیزگی آن در تمامی زمان ها الزامی می باشد .
- آرایش غلیظ باعث می گردد تا مراجعه کنندگان حس نا خوشایندی نسبت به محل کار ما پیدا کنند پس در تمام زمانهای حضور در محل کار از آرایش غلیظ بپرهیزید .
- نشان دادن میزان زیادی از موی سر ممکن است برای خود شخص و یا بعضی از مراجعه کنندگان خوش آیند باشد ولی از نظر عموم مراجعه کنندگان و همکاران ناخوشایند است لذا اکیدا از از این امر بپرهیزید .
- استفاده از کفش هایی با پاشنه های غیر متعارف اکیدا ممنوع می باشد .
- استفاده از کفش های ورزشی با رنگهای جلف اکیدا ممنوع می باشد .
- استفاده از چکمه های غیر متعارف در فصول سرد در محیط کار ممنوع می باشد .
- پوشیدن هرگونه روسری و شال و غیره به جز مقنعه در محیط کار اکیدا ممنوع می باشد .
- استفاده از لباس های جلو باز و یا کوتاه در محیط کار ممنوع می باشد .
- حفظ وضیت ظاهری مناسب و متعارف در محیط کار حتما رعایت گردد .
فصل دوم :ارتباطات میان همکاران
الف – همکاران مرد با مرد :
- شوخی کردن شاید در محیط مردانه و دوستانه باعث تمدد اعصاب و امری خوش آیند باشد ولی در محیط کار چه در حضور همکاران زن و چه در حضور مشتری و چه در زمانی که هیچکدام از موارد ذکر شده محقق نمی باشد صورت خوشی نداشته و نظم و وجهه محل کار را خدشه دار می نماید پس از شوخی های بی مورد اکیدا بپرهیزید .
- خشم یکی از خصوصیات انسان است که توصیه های فراوانی در مورد چگونگی مواجه با آن از طرف بزرگان دین و علم گردیده است لذا فرو بردن آن در محیط کار و در حضور همکاران امری اساسی بوده و اکیدا توصیه می گردد از بکار بردن الفاظ رکیک و یا صحبت با صدای بلند در محیط کار بپرهیزید .
- از شوخی های دستی در محیط کار جداٌ بپرهیزید .
ب- همکاران زن با زن :
- زنان همیشه دوست دارند در کنار همدیگر به درد دل کردن و مصاحبه بپردازند لذا این امر در محیط کار موجب بر هم زدن نظم و تمرکز دیگران می گردد و از نظر مراجعه کنندگان نیز صورت خوشی ندارد لذا اکیدا توصیه می گردد که از این امر بپرهیزید .
- بانوان گرامی شاید از نظر شما در جو دوستانه ای که میان همکاران وجود دارد شوخی کردن ایرادی نداشته باشد ولی از نظر همکاران مرد و مراجعه کنندگان این امر خوشایند نیست پس از شوخی کردن در محیط کار بپرهیزید .
- درست است که شما با همکارانتان رابطه صمیمانه ای دارید ولی بکار بردن نام کوچک شخص در محیط های عمومی نوعی بی احترامی به دوست و همکارتان می باشد پس حتما در زمان مخاطب قرار دادن همدیگر از نام خانوادگی همکا ران خود استفاده نمائید .
- شما همکار خود را مدت زمان کوتاهی نسبت به خانواده و دوستانتان می شناسید پس از صحبت در مورد مسایل خصوصی خود در محیط کار بپرهیزید .
ج- همکاران مرد با همکاران زن :
- رابطه همکاری یک رابطه اجتماعی کنترل شده می باشد لذا از شوخی با همکاران جنس مخالف خود به هر نحو بپرهیزید .
- ایجاد رابطه دوستی در محیط کار بین جنس مخالف امری غیر قابل بخشش بوده و هیچ توجیهی قابل قبول نمی باشد .
تبصره : در مورد وجود قصد ازدواج فقط عمل به روش سنتی و از طریق خانواده مجاز می باشد .
فصل سوم : نحوه برخورد با مراجعه کنندگان
الف – مراجعه کنندگان عادی :
- به فرض اینکه شما یک مراجعه کننده به محل کار هستید اگر شخصی با شما از بالا برخورد کند حس بدی نسبت به مجموعه خواهید یافت پس از امر کردن و یا گفتن سخنانی که به میزان اطلاعات و یا موقعیت اجتماعی و یا هر خصوصیات دیگری از مراجعه کننده توهین و یا تحقیر نماید جدا بپرهیزید .
- در بنگاه های تجاری یک اصل کلی وجود دارد که با جمله معروف ” همیشه حق با مشتری است ” بیان می گردد پس مانیز به این امر پایبندیم .
- درست است که هر شخص در زندگی شخصی خود با مشکلاتی روبروست و این راهم می دانیم که مشکلات هر شخص برای وی سخت و طاقت فرسا می باشد ولی در محیط کار همکاران و یا مراجعه کنندگان اطلاعی از آن ندارند و به آنها ربطی هم ندارد لذا در هر موقعیت و هر زمان و هر وضعیتی ما ملزم به حفظ خونسردی و عفت کلام و اصول اخلاقی می باشیم .
- گشاده رویی و حضور با لبخند در مقابل مراجعه کنندگان امری ضروری می باشد ولی تا زمانی که از حد معقولیت تجاوز نکند .
ب- مراجعه کنندگان عصبانی :
- عامل اصلی عصبانیت مشتری ، عملکرد نا صحیح خود فرد و یا یکی از همکارنش می باشد پس جهت حفظ وجهه مجموعه می بایست ضمن دعوت مراجعه کننده به آرامش و حفظ خونسردی تدبیری اتخاذ شود تا رضایت وی جلب گردیده و منافع مجموعه نیز با خطر مواجه نگردد .
- از مشاجره و بحث بی مورد با مراجعه کننده اکیدا بپرهیزید .
ج – اصول کلی مواجهه با مراجعه کننده :
- پذیرایی مناسب از مراجعه کنندگان در حد توان مجموعه وظیفه تمامی کارکنان می باشد لذا از دستور به همکار دیگری جهت پذیرایی از مراجعه کنندگان اکیدا بپرهیزید .
- پذیرایی به نحو احسن و حفظ پاکیزگی ظروف و ادوات پذیرایی در وهله اول نشانه شخصیت میزبان و در وهله دوم نشانه سطح کمال مجموعه می باشد پس در تحقق این مهم کوشا باشید .
- پذیرایی از مراجعه کنندگان نه تنها باعث کسر شاًن یک شخص نیست بلکه نشانگر خضوع نفس ، میزان شعور و میزان احترامیست که به خود و مخاطب خود قائل است .
فصل چهارم حفظ نظم محیط کار :
- وجود نظم در محیط کار امری حیاتی می باشد و رعایت آن توسط افراد شاغل در آن مجموعه نشانه میزان احترام و سطحی است که شاغلین برای خود قائل هستند .
- حفظ نظم حضور به موقع در محیط کار و تمکین از ساعات کاری و شیفتها در مجموعه تصویرگر الزامی می باشد . (مصداق بارز ” سحر خیز باش تا کامروا باشی ” )
- حفظ پاکیزگی محل کار نشانه شخصیت شاغلین در مجموعه می باشد پس نظافت حداقل یکبار در روز و مرتب نمودن میز و ابزار کار برای تمامی شاغلین الزامی می باشد .
- خوردن و آشامیدن در مکان های عمومی و پشت میز کار، امری نا خوشایند است پس صرف هر گونه خوردنی و آشامیدنی فقط در آبدار خانه معقول می باشد و در دیگر مکانها ممنوع است .
- صحیت با تلفن همراه استفاده از اپلیکیشن های جامعه مجازی و هرگونه تماس شخصی در زمان کار ممنوع می باشد .
- ارائه هرگونه شماره تلفن شخصی به مشتریان مراجعه کنندگان ممنوع می باشد .(فقط شماره تلفن های متعلق به مجموعه اعم از ثابت و یا همراه مجاز می باشد )
- بدلیل اینکه خدمات ارائه شده از طرف مجموعه به مشتریان 24 ساعته و 7 روز هفته می باشد لذا تعطیلی محل کار فقط در روزهای اعلام شده از طرف مجموعه میسر می باشد و لا غیر
فصل پنجم – رعایت سلسله مراتب اداری :
- در مجموعه تصویرگر عنوانی به نام رئیس و مرئوس وجود ندارد ما مجموعه ای از انساهایی هستیم که با کمک همدیگر اهداف مجموعه را با تمام قوا پیش می بریم و هرکدام به نسبت زحمت و فعالیت خود از سود عایدی آن بهره مند می گردیم پس هر شخص موظف است تا وظایف محوله را به نحو احسن انجام دهد .
- امور مدیریتی که به بعضی از همکاران محول گردیده جزو وضایف اوست پس اگر وی در مواردی که وظیفه اش ایجاب می کند موضوعی را متذکر می گردد و یا اقدامی خلاف میل ما انجام می دهد ،وظیفه اوست و تمامی شاغلین موظف به تمکین از خواسته های وی در امور مذکور می باشند .
- حفظ اصول اخلاقی و ادب در مواجهه با شخص متخلف اولین اصل غیر قابل نقض می باشد .
- هیچ شخصی با هیچ پست و مقامی مجاز به توهین به شخص دیگری نمی باشد .
- تکلم با صدای بلند نشانه ضعف متکلم می باشد پس جهت حفظ پرستیژ مجموعه و خود از صبحت با صدای بلند اکیداٌ خود داری نمائید .
- پذیرایی از همکاران یک امر پسندیده است که می تواند به میل میزبان انجام گردد ولی این امر الزامی برای شخصی خاص ندارد که وظیفه پذیرایی از هر یک از شاغلین به عهده خود شخص می باشد .
- امکان دارد نسبت به موقعیت های متفاوت امور محوله به شخصی تغییر نماید لذا تمامی شاغلین موظف به تمکین از امور محوله می باشند .