ایزو (ISO)

ایزو

احتمالا برای شما هم پیش اومده هنگامی که وارد یک اتاق تاریک میشود ابتدا همه‌جا را سیاه میبینید و بعد از گذشت مدتی و عادت کردن چشم قادر به دیدن وسایل و اشخاص هستید. اگر در همان حین چراغی روشن شود چشمانتان اذیت میشود و چشم خود را میبندید. این همان عملکرد ایزو در دوربین عکاسی است.

ایزو ISO مخفف اصطلاح international organization of standardization است که به معنای میزان حساسیت حسگر دوربین به نور است. برای اینکه با عملکرد آن بیشتر آشنا بشید و تاثیرات آن را در عکس بدانید در ادامه این مقاله همراه ما باشید.

نور عکس

ایزو یکی از ۳ عنصری است که بر نور عکس شما تاثیر میگذارد. دو عامل دیگر دیافراگم و سرعت شاتر shatter speed است . این المان علاوه بر نور عکس بر کیفیت عکس نیز تاثیر میگذارد.

برای اینکه با عملکرد این عنصر بیشتر آشنا شوید فرض کنید در یک روز آفتابی هنگامی‌که عینک آفتابی بر چشم دارید به آفتاب نگاه میکنید. اگر بخواهید همین عمل را بدون عینک انجام دهید قادر به دیدن نخواهید بود. چرا؟

چشم‌های ما نسبت به نور خورشید حساست بالایی نشان میدهد ولی هنگامی که عینک بر چشم داریم از میزان این حساسیت کاسته میشود و این همان عملکرد ایزو در دوربین عکاسی است.

هرچه حساسیت به دوربین بیشتر باشد یا به زبان دیگر ایزو بالاتر باشد عکس دارای نور بیشتری خواهد بود و هرچه حساسیت ما کمتر باشد روشنایی کمتری خواهیم داشت.

1 64
ایزو (ISO) 6
2 63
ایزو (ISO) 7
3 65
ایزو (ISO) 8

میبینید که هرچقدر ایزو بالاتر میرود نور عکس بیشتر میشود. ولی اگر با دقت بیشتری به عکس‌ها نگاه کنید متوجه میشوید که کیفیت عکس پایین‌تر آمده است.چرا؟؟

تاثیر ایزو در عکس

ایزو علاوه بر نور عکس بر کیفیت عکس نیز تاثیر میگذارد. با بالاتر رفتن این المان حسگر دوربین حساس‌تر شده و امکان سوختن قسمت‌هایی از عکس وجود دارد. به زبان ساده تر هرچه ایزو بالاتر میرود عکس دارای نویز بالاتری خواهد بود.

به عکس زیر دقت کنید.

تاثیر ایزو iso در عکس
تاثیر ایزو در عکس

همان طور که میبیند هرچه ایزو بالاتر رفته است عکس دارای نویز (در اینجا منظور از نویز همان نقطه های ریزی است که در عکس قابل مشاهده است.) بیشتری است.

نکته ای که گفتن آن خالی از لطف نیست: درست است که با، بالاتر رفتن ایزو نور عکس بیشتر میشود ولی در بالا عکاس بخاطر اینکه تاثیر ایزو در کیفیت عکس را نشان دهد افزایش نور را با تغییر دیگر المان ها جبران کرده است.

به طور کلی نمیتوان گفت از چه عددی ایزو، شروع به پایین آوردن کیفیت عکس میکند. این مسئله با توجه به شرایط سوژه، نور عکس، کیفیت دوربین (اینکه فول فریم است یا نه؟) و غیره متفاوت است.

ولی به طور کلی ایزوی ۱۰۰ و ۲۰۰ ایزوهای مناسب انواع عکاسی است و هنگامی که ایزو از ۴۰۰ رد میشود باید حواستان بسیار به کیفیت عکس باشد.

افزایش مقدار ایزو بر روی کیفت عکس به ۲ شکل تاثیر میگذارد :

  1. تفاوت در جزئیات کوچک و ظریف تصویر کمتر دیده میشود.
  2. هنگامی که عکس رو چاپ میکنیم، یا هنگامی که بزرگنمایی میکنیم و یا هنگامی که فرمت عکس رو به jpeg تغییر میدیم سطح بالای نویز خودنمایی میکند.

ایزو ی مناسب

ایزو نیز مانند اکثر المان های دیگر در دوربین دارای حالت اتوماتیک AUTO ISO است ولی توصیه ما به شما استفاده از حالت دستی M است. زیرا ممکن است دوربین بخاطر جبران کمبود نور عکس ایزو را بیش از اندازه بالا ببرد و در این صورت کیفیت عکس شما بسیار افت میکند.

نکته ای که گفتن آن خالی از لطف نیست این است که هنگامی که میخواهید نور عکسی را تنظیم کنید باید ترتیب زیر را رعایت کنید:

  1. دیاراگم
  2. سرعت شاتر
  3. ایزو

این رده بندی باعث میشود عکس بهتری داشته باشید البته جایگاه دیافراگم و سرعت شاتر میتواند جابجا شود ولی بهتر است پس از تنظیم آن‌ها و بعد از اینکه چاره ی دیگری برای تامین نور عکس نداشتید به سراغ ایزو بروید.

در عکاسی با فلش و اسپید لایت بسیار باید مواظب ایزو باشید این نورها به دلیل شدت بسیار بالایی که دارند احتمال اور و اولترا اور شدن عکس را بسیار بالا میبرند.

در آخر به قول استاد مسعود افشانی : داشتن دوربین و تجهیزات گران قیمت عکاسی دلیلی بر گرفتن یک عکس خوب نیست آنچه که مهمه اینه که ما با اصول عکاسی و با مفاهیم بنیادین عکاسی آشنا بشیم. در واقع آشنایی شما با اصول عکاسی است که میتونه عکس‌های شما رو ارتقاع بده.

استودیو تولید محتوای تصویرگر در تلاش برای ارتقای دانش عکاسی شما و بالا رفتن کیفیت عکس‌های شماست. صمیمانه منتظر نظرات، انتقادات و پیشنهادات شما برای افزایش کیفیت کار خود هستیم.

مبینا علیزاده
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *